La primera edició de Literanit es va celebrar el dia 28 de setembre de 2019 als carrers de la ciutat de Palma. No seria fins al 26 de setembre de l’any següent, 2020, que el festival començà la seva expansió concentrant-se a les ciutats de Palma, Inca i Barcelona. L’edició de 2021 va celebrar-se el dia 25 de setembre, tot experimentant un creixement considerable: 21 espais de Palma, Inca, Porreres, Esporles, Bunyola, Llubí, Santa Maria, Felanitx i Campos, a Mallorca; també s’hi sumà Menorca. Un total de 24 propostes, entre conferències, presentacions de llibres, concerts i d’altres activitats. La quarta edició de Literanit va dur-se a terme el dia 24 de setembre de 2022: comptà amb una trentena de propostes diferents, es van incorporar 16 nous espais i el festival arribà a Eivissa i Formentera per primera vegada.

Primera edició, 2019

El tema vertebrador de la primera edició de Literanit va ser la multiculturalitat i les diferents llengües com a forma d’unió a partir de la literatura. Per aquest motiu, un dels actes centrals va consistir en la lectura continuada d’”El petit príncep” en diversos idiomes a la Plaça d’Espanya de Palma. L’elecció d’aquest llibre respon a un doble motiu: per una banda es complien els 70 anys des de la mort del seu autor, Antoine de Saint-Exupéry, i per altra, es tracta del llibre més traduït de la història després de la Bíblia. El jove escriptor Sebastià Portell va ser l’encarregat de dur a terme amb molt d’èxit el pregó inaugural, titulat “Les nines que llegien al lavabo”, ple de referències a la lectura i a importants i alhora propers referents literaris.

Sebastià Portell durant el pregó de Literanit 2019

Segona edició, 2020

Literanit 2020 s’emmarcà dins la celebració de l’Any Salvà, impulsat pel Consell de Mallorca, que té l’objectiu de reivindicar l’aportació literària i l’esperit de superació de l’escriptora mallorquina Maria Antònia Salvà, qui hagué de superar els prejudicis que socialment han situat la literatura escrita per dones en un segon nivell. Aquesta segona edició el protagonisme va recaure en la figura de les poetes. Per això, l’encarregada de donar el sus! a la jornada fou Laia MaLo, en una acte inaugural celebrat al Casal Solleric de Palma, i  la programació va girar al voltant d’aquesta relació entre la poesia i les dones amb la participació de músics, poetes i altres artistes com Mariona Forteza, Sara Rivera, Ana Martí o  Maria Antònia Massanet. A més, Literanit va assenyalar com a proclama un dels títols d’un poema de Maria Antònia Salvà “A les donzelles de l’any dos mil” i va centrar la imatge de l’edició en la figura al·legòrica de les oronelles, ocell que apareix a l’obra de la mateixa autora.

Laia Malo durant el pregó de Literanit 2020

Tercera edició, 2021

El lema de la tercera edició fou “Un món per cuidar, una vida per llegir”, per la qual cosa tot el programa s’orientà cap a la defensa i el coneixement de la natura i contra el canvi climàtic. Atès que Literanit cada any compta amb un fil conductor i que la COVID-19 no només ha representat una alteració respecte la vida quotidiana, sinó que l’aturada forçosa ha permès reduir els índex de contaminació, redirigir moltes polítiques comercials cap a la sostenibilitat i, més enllà, ens ha permès com a societat repensar la nostra relació amb la naturalesa, aquesta edició de Literanit va incorporar en la seva graella de programació activitats que posaven de relleu el valor del nostre patrimoni cultural, natural i literari. Les nombroses restriccions en relació a la vida social, als esdeveniments públics i la vida cultural ha contribuït també a que moltes persones hagin reconnectat amb l’hàbit de la lectura. Així, i mantenint el mateix format i totes aquelles característiques que el fan un esdeveniment únic en la programació cultural de les Illes Balears, Literanit va reunir tot un conjunt de col·laboradors (escriptors/es, artistes, actors/actrius, cantautors/es, poetes, etc.) vinculats a la protecció del medi ambient i la conscienciació social o que treballen, d’una manera o una altra, i des de diferents punts de vista, aquesta temàtica. En aquesta ocasió, l’encarregada de inaugurar l’esdeveniment fou l’escriptora Laura Gost, juntament amb l’escriptor Biel Mesquida, a Can Balaguer, i la programació va girar al voltant d’aquesta relació entre la literatura i la natura amb la participació de autors/es, músics, poetes i altres artis-tes com Lluki Portes i Lucía Sánchez (As Marías), Santiago Beruete, Albert Herranz, Miquel Àngel Llauger, Bàrbara Sagrera, Carme Cloquells, entre molts d’altres.

Biel Mesquida durant el la lectura del manifest. Literanit 2021.

Quarta edició, 2022

El lema de la quarta edició de Literanit fou “Imaginaris populars: mites i llegendes”. Així, tot el programa s’orientà cap a la posada en valor, la reflexió i reivindicació de la literatura oral, i concretament les rondalles i contes del territori de parla catalana. Aquesta fil conductor va incidir en la importància de l’oralitat i l’origen popular de les narracions que han estat transmeses de generació en generació durant anys i anys. Tots aquells relats, símbols i personatges que formen part de la nostra cultura i que configuren la nostra identitat. El fet és que com a societat necessitam històries i som els mateixos individus qui les anem creant, alimentant i transformant al llarg del temps. Es van impulsar una trentena d’iniciatives que reflexionaren sobre la forma en què s’han anat construint els imaginaris col·lectius, tot posant en valor el llegat que ens ha arribat fins avui. En aquesta ocasió, l’encarregada del pregó fou l’escriptora Aina Fullana, mentre que l’escriptor Sebastià Alzamora fou el responsable d’escriure i llegir el manifest per la lectura. L’actuació de l’acte inaugural anà de la mà del duet barceloní Alba Casaramona i Joan Berenguer, amb les projeccions en directe de l’il·lustrador Joan Casaramona. La programació va girar al voltant d’aquests imaginaris populars, mites i llegendes, amb la participació de autors/es, músics, poetes i altres artistes com Emili Sànchez-Rubio, Alba Casaramona, Margalida Mateu, Aina Zuazaga, Melicotó, Francisca Lladó, Francesc Vicens, Mariona Forteza, entre molts d’altres.

Aina Fullana durant el pregó de Literanit 2022
© 2022 Institució Francesc de Borja Moll